Czerwona kapusta do słoików

Zgłoś nadużycie

Dodał: Bierka
Dodano do:  Przetwory
Oglądalność strony:  529 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg pomidorów
  • 50 dag cebuli
  •  
  • ZALEWA:szklanka octu 10proc.
  • 9 szkl.wody
  • kilka goździków
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyzek cukru
  • 2 łyzki sol

Wskazówki

Kapustę poszatkować i posypać płaską łyżką soli,cebulę pokroić w plasterki,posypać łyżeczka soli,odstawić na 24 godz.Następnie warzywa odcisnąć,zalać gorącą zalewą i gotować aż kapusta będzie miękka.Pomidory włożyć na 5 min.do gorącej wody,wyjąć,ostudzić,obrać ze skórki.Pod koniec gotowania dodać do kapusty pokrojone na cząstki pomidory i obrane starte jabłka,chwilę gotować.Nałożyć gorącą sałatkę do słoików.Do każdego wlać łyżeczkę oleju słonecznikowego,zamknąć.Pasteryzować 15-20 minut.

Nie dodano żadnej recenzji