Drożdżowe pierożki z pieczarkami

Zgłoś nadużycie

Drożdżowe pierożki z pieczarkami
1 of 4 Zdjęcia klaudia28
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
2 of 4 Zdjęcia klaudia28
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
3 of 4 Zdjęcia klaudia28
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
4 of 4 Zdjęcia klaudia28
Załaduj zdjęcie
Dodał: Klaudia28
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  850 odsłony
Czas przygotowania:  90 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: przekąski

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • mąka tortowa [50 dag] (do ciasta)
    drożdże [4 dag] (do ciasta)
    masło [20 dag] (do ciasta)
    jajka [2 szt.] (do ciasta)
    mleko [0.5 szklanki] (do ciasta)
    cukier [1 łyżeczka] (do ciasta)
    sól
    pieczarki [50 dag] (nadzienie)
    oliwa [4 łyżki] (nadzienie, może być olej)
    ser żółty [15 dag] (nadzienie)
    sól
    pieprz

Wskazówki

Drożdże wraz z cukrem rozetrzeć w ciepłym mleku, następnie dodać je do mąki, jajek, masła i soli. Wyrobić gęste ciasto. Pieczarki obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce (o dużych otworach). Ser także zetrzeć. Pieczarki dusić z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda odparuje odstawić do przestygnięcia, później wymieszać z serem.
Cisto rozwałkować i wykrawać z niego koła (jak na pierogi). Napełniać je nadzieniem formując pierożki. Piec w temp. 180 stopni do momentu kiedy pierożki będą rumiane. Najlepiej jeść zaraz z po upieczeniu, lub ewentualnie później podgrzać.

Nie dodano żadnej recenzji