Tortellini z bakłażanem z regionu Emilia-Romania

Zgłoś nadużycie

Tortellini z bakłażanem z regionu Emilia-Romania
1 of 1 Zdjęcia CIRIO
Załaduj zdjęcie
Dodał: CIRIO
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  650 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  6 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

  • (na 4 osoby)
  • 160 g mąki pszennej
    80 g semoliny
    2 bakłażany
    2 jajka
    2 żółtka
    100 g sera Parmezan
    1 ząbek czosnku
    Oliwa z oliwek Extra Vergine
    Bazylia
    Sól i pieprz, tymianek, rozmaryn
    CIRIO pomidory w kawałkach
    Koncentrat pomidorowy

Wskazówki

1. Wymieszaj mąkę, semolinę, 2 żółtka i 1 jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i trochę wody. Zagniataj ciasto przez ok. 5 minut do momentu aż będzie elastyczne. Owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
2. Jednego bakłażana obierz ze skórki, pokrój na plasterki, zanurz w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw . Zapiecz w piekarniku przez 40 min w temp. 140°C. Następnie zmiksuj w blenderze.
Obierz ze skórki drugiego bakłażana, pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie przez ok. 4 min. Połącz obydwa bakłażany i dodaj Parmezan.
3. Rozwałkuj ciasto, wytnij małe pierożki . Za pomocą pędzelka rozprowadź żółtko. Na każdym pierożku nałóż farsz z bakłażana, tak, żeby brzegi dały się swobodnie zlepić. Uformuj pierożki zlepiając brzegi ciasta.
4. Gotuj pierożki w osolonym wrzątku, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W tym czasie na oliwie podsmaż czosnek, dodaj Cirio pomidory w kawałkach, gotuj przez 7-10 min. Posyp świeżą bazylią.
5. Ugotowane pierożki serwuj na sosie.

Nie dodano żadnej recenzji