Syrop czarny bez

Zgłoś nadużycie

Dodał: Hera
Dodano do:  Przetwory
Oglądalność strony:  536 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 18 dag (15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu oczywiście z terenu ekologicznie czystego)
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna - wyszorowana i sparzona - pokrojona razem ze skórką
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (niekoniecznie)

Wskazówki

Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytr. i cytryną -wystudzić.

Dać do tego kwiaty bzu zerwane w suchy słoneczny dzień, bez ogonków, NIE PŁUKAĆ gdyż najwięcej cennych składników znajduje się w pyłku.

Zostawić na 48 godz. Po tym czasie zlać sok, przelać do słoików i zapasteryzować lub zagotować i wlewać do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwracać do góry dnem.

Nie dodano żadnej recenzji