Rolada z boczku

Zgłoś nadużycie

Dodał: Otylia-sieczka
Dodano do:  Dania mięsne
Oglądalność strony:  510 odsłony
Czas przygotowania:  45 minuty
Czas gotowania:  120 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Boczek 3-4 kg
    Mięso mielone 1-1,5 kg (karkówka 0,70 dag, dzik 0,40 dag, indyk 0,20 dag)
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kromka chleba
    Czosnek
    Cebula
    Przyprawy:
    Peklosól
    Pieprz
    Czerwona papryka
    Delikat do mięs Knorr
    Majeranek

Wskazówki

Boczek przekroić na dwa płaty, natrzeć peklosolą i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 dni Mięsa (karkówkę, dzika i indyka) oczyścić i zmielić w maszynce. Dodać rownież zmieloną wcześniej namoczoną kromkę chleba. cebulę pokroić w kostkę i zeszkilć na smalcu Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, drobno posiekany czosnek, jajka i przyprawy. Wymieszać. Płaty boczku również lekko posypać przyprawami i lekko rozbić tłuczkiem. Nałożyć farsz mięsny i zrolować aby powstały ładne i zgrabne rolady. Każdą roladę obwiązać nicią spożywczą. Rolady wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 1,5-2 godzin Najpierw na 160 C a pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć na 180 C. Na 10 min przed końcem pieczenia rolady posypać mieszanką przypraw wg gustu (ja użyłam kolorowego pieprzy, czerwonej papryki i majeranku)

Nie dodano żadnej recenzji