pyzy z miesną okraską

Zgłoś nadużycie

Dodał: Ma23dziara
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  701 odsłony
Czas przygotowania:  90 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 2,5kgziemnniaków, 2 duże cebule, ok 60dag.łopatki, 1jajko,2 łyżki mąki pszenneji,sól,pieprz, przyprawa konrr delikat do mięs,majeranek,olej-3łyżki

Wskazówki

1kg ziemniaków,obieramy,solimy i gotujemy. następnie kroimy na małe kawałeczki łopatkę i podsamażmy chwilkę na dużym ogniu,gdy leciutko się zrumieni posypujemy przyprawą knorr(bardzo delikatnie) i zalewamy szklanką wody, dusimy 45min. (łopatkę trzeba doglądać i w razie wyparowania wody dolać troszkę). 1,5kg ziemniaków obieramy i mieilimy bądź trzemy jak na placki ziemniaczne. całą startą masę zawijamy w gazę lub jaks śiereczkę aby wycisnąć całą wodę. skręcamy masę w ściereczce i wycyskamy sok z ziemniakow do miseczki.czekam aż cała skrobia osiądzie na dnie. po wchili odlewamy zbędną wodę i na dnie zostaje biała skrobia. wyciśniętą masę ziemniaczaną wkladamy do miski, przez praskę wyciskamy ugotowane ziemniaki,dodajemy jajko,lyżkę mąki i osiadła skrobię. mozna jeszcze wszystko posolić.cała masę łączymy ze sobą i formujemy kuleczki o srednicy ok 3-4cm. przygotowane kuleczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wyplynięcia ok 5 min. następnie obieramy i kroimy cebuję w kostkę, dodajemy ją do duszącej się lopatki,solimy od 0,5łyżeczki,dodajemy łyżeczkę przyprawy konee delikat do mięs,szczyptę majeranku i świeżo zmielony pieprz. wszystko dusimy ok 10min do miekkości cebuli. ugotowane pyzy wylożyć na talerz posypać z góry okrasą i gotowe. pychaa;)

Nie dodano żadnej recenzji