Polenta z sosem pomidorowym z regionu Veneto

Zgłoś nadużycie

Polenta z sosem pomidorowym z regionu Veneto
1 of 1 Zdjęcia CIRIO
Załaduj zdjęcie
Dodał: CIRIO
Dodano do:  Przekąski
Oglądalność strony:  490 odsłony
Czas przygotowania:  20 minuty
Czas gotowania:  45 minuty
Danie: przekąski

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

  • (dla 4 osób)
  •  
  • 300 g mąki kukurydzianej
    1 litr wody
    1 łyżeczka masła
    50 g sera Parmezan
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki oliwy Extra Vergine
    Sól
    Cirio pomidory w kawałkach

Wskazówki

1. Wodę doprowadź do wrzątku, dodaj mąkę. Gotuj przez 30 minut, mieszając, żeby mąka nie przywarła do dna garnka.
2. W tym samym czasie podsmaż czosnek na oliwie przez ok. 5 minut, dodaj Cirio pomidory w kawałkach, dopraw solą. Gotuj przez 20 min, po czym usuń ząbek czosnku.
3. Do ugotowanej polenty dodaj ząbek czosnku, kawałek masła, mieszaj przez 3 min, ponownie usuń czosnek. Przełóż polentę do 4 miseczek.
4. Dodaj do polenty sos pomidorowy, posyp parmezanem.

Nie dodano żadnej recenzji