pierogi leniwe

Zgłoś nadużycie

Dodał: Bierka
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  615 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: przekąski

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • troszkę cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło
  • cukier i/lub bułka tarta

Wskazówki

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, maleńką szczyptę soli i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania sprężystej konystencji. Jeśli ciasto będzie za rzadkie i "lejące się", należy dodać więcej mąki.

Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na kilka części. Z każdej uformować wałeczek o grubości ok. 2 cm i kroić w ukośne paski (mają powstać romby). Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 minuty.

Nie dodano żadnej recenzji