Pierożki z sosem sojowym

Zgłoś nadużycie

Pierożki z sosem sojowym
1 of 1 Zdjęcia agnethia
Załaduj zdjęcie
Dodał: Agnethia
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  1705 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  10 minuty
Danie: przystawki

Pozostałe informacje

Kuchnia: tajska

Składniki

  • 2 szkl. mąki, 
  • olej
  • 1/2 szlk. wody
  • czerwona parpyka, średnia cebula, pęczek szczypiorku, duża parchewka, 2 ząbki czosnku
  • kreweki 10 sztuk
  • szczypta imbiru
  • 1 łyzeczka papryki chilli
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
  • sok z cytryny

Wskazówki

Warzywa obrać umyć, pokroic w kostkę i smażyć na oleju aż będą miękkie. dodać paprykę chilli, sok z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać krewetki - jeśli sa duże to poprzekrawać na mniejsze częćsi - podsmażyć jeszcze 2 min. Zostawić do wystudzenia.

Zrobić ciasto z mąki, 1/2 wody i 1/2 oleju oraz łyżeczki soli. Zagnieść - ciasto nie może byc ani za suche ani za mokre. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm. Wykrawać kółka szklanką. NA każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić jak pierogi.

Na głębokiej patelni rozgrzać dość sporo oleju. Kiedy będo widoczne "bąbelki" to zank że olej jest rozgrzany. Pierożki smażyć partiami - powinny byc całe zanurzone w oleju - przez kilka minut na złoty kolor. Wyjąc i osuszyć ręcznikiem papireowym.

Podawać goręce z sosem sojowym z dodatkiem soku z cytryny.

Nie dodano żadnej recenzji