Pasta pomidorowa z zielonym ravioli

Zgłoś nadużycie

Pasta pomidorowa z zielonym ravioli
1 of 1 Zdjęcia lidkry
Załaduj zdjęcie
Dodał: Lidkry
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  325 odsłony
Czas przygotowania:  45 minuty
Czas gotowania:  30 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

  • Pasta pomidorowa
    • Pomidory bez skórki CIRIO-1 puszka
    • Świeża bazylia-1 pęczek
    • Czosnek-3 ząbki
    • Oliwa z oliwek
    • Przyprawy: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny
  • Ravioli ciasto
    • Mąka pszenna -2szk.
    • Szpinak mrożony- 1 opakowanie
    • Jajko, sól, letnia woda
  • Ravioli farsz
    • Pieczarki -250g
    • Cebula-1szt
    • Sól, pieprz, jajko

Wskazówki

Przygotowanie możemy zacząć od pasty pomidorowej, będzie już sobie spokojnie czekała gdy my zajmiemy się robieniem ravioli.  Wlewamy do garnka oliwę z oliwek (około 2 łyżek), wrzucamy posiekany czosnek, oraz bazylię, i chwilę dusimy. Następnie wrzucamy pomidory bez skórki CIRIO, odrobine pieprzu cayenne i całość dusimy na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem na gładką masę, przyprawiamy do smaku solą, oraz jeżeli tego wymaga potrawa pieprzem. Odkładamy pastę na bok, i zajmujemy się przygotowaniem ravioli. 

Wysypujemy na stolnice mąkę, łączymy ją ze szpinakiem (uprzednio rozmrożonym), jajkiem, oraz solą. Wygniatamy ciasto, jeżeli zaistniej taka konieczność dolewamy wodę, aby ciasto nam się lepiej formowało, gdy jest gładkie, i elastyczne  odkładamy do lodówki.  W czasie gdy ono nam odpoczywa, robimy farsz. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, lub trzemy na tarce, na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy łyżkę masła, oraz drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się ładnie zarumieni, wrzucamy pieczarki, i całość dusimy, aż grzyby wypuszczą wodę. Żeby farsz nie był zbyt mokry, możemy pieczarki odcedzić na sitku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, i studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy jajko, aby po ugotowaniu dobrze nam się związało.

Ciasto wałkujemy tak jak na pierogi, szklanką wykrawamy kółka. Na jednym kółku kładziemy farsz, i przykrywamy z wierzchu drugim, sklejamy brzegi robiąc ‘falbankę’. Przygotowane ravioli wrzucamy do gotującej się osolonej wody, gotujemy około 4 minut od momentu wypłynięcia. Wcześniej przygotowany sos podgrzewamy, kładziemy na talerz, i na nim układamy nasze ravioli, możemy posypać startym serem parmezanem. 

Nie dodano żadnej recenzji