Papryka faszerowana ryżem i boczniakami, z sosem czosnkowym

Zgłoś nadużycie

Papryka faszerowana ryżem i boczniakami,  z sosem czosnkowym
1 of 1 Zdjęcia lidkry
Załaduj zdjęcie
Dodał: Lidkry
Dodano do:  Dla wegetarian
Oglądalność strony:  867 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  45 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

    • Ryż Gallo Risotto-100g
    • Papryka żółta- 2szt
    • Boczniaki -250g
    • Wino białe wytrawne – 1lampka
    • Ser parmezan
    • Bulion-2szkl.
    • Masło-2 łyżki
    • Jogurt naturalny typ grecki-150ml
    • Czonek-2 ząbki
    • Majonez, sól, pieprz

Wskazówki

Farsz do papryki zrobiłam na wzór risotto.  Do garnka wrzucamy masło, oraz pokrojone w paski boczniaki, lekko je solimy, chwilkę podsmażamy i wrzucamy ryż Gallo risotto. Zalewamy całość białym winem i podgrzewamy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy potrawę, i monitorujemy zawartość płynów, jeśli wyparuje uzupełniamy ich brak bulionem. Po około 10-12 minutach zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy starty ser parmezan, jeżeli jest to konieczne doprawiamy sola i pieprzem. Faszerujemy ryżem papryki, możemy wcześniej oprószyć je solą oraz natrzeć oliwą z oliwek. Zawijamy każdą paprykę w folię aluminiową i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.

W czasie gdy piecze nam się papryka robimy sos. Mieszamy jogurt naturalny  z dwoma łyżkami majonezu, dodajemy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Całość mieszamy i przyprawiamy solą- może być czosnkowa pod warunkiem, że lubimy mocno czosnkowy sos, jeśli nie to zwykłą. Gotowy sos wsadzamy do lodówki. Paprykę pod koniec pieczenia odwijamy z foli, i przyrumieniamy na złoty kolor, całość podajemy z sosem czosnkowym. 

Nie dodano żadnej recenzji