Odwracane ciasto mandarynkowe

Zgłoś nadużycie

Odwracane ciasto mandarynkowe
1 of 1 Zdjęcia hera
Załaduj zdjęcie
Dodał: Hera
Dodano do:  Ciasta i ciasteczka
Oglądalność strony:  875 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: wypieki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 130 ml soku pomarańczowego
  • 45 ml ciemnego rumu
    3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
    4 łyżki masła + do wysmarowania formy
    85 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
    190 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120 g Cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
    85 ml mleka
    1 duże żółtko
    3 duże białka w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wskazówki

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego DIAMANT, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 min lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu. Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.

Nie dodano żadnej recenzji