Miodowy przekładaniec

Zgłoś nadużycie

Dodał: Otylia-sieczka
Dodano do:  Ciasta i ciasteczka
Oglądalność strony:  394 odsłony
Czas przygotowania:  25 minuty
Czas gotowania:  35 minuty
Danie: wypieki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szkl. maki
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko całe
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  •  
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  
  • Powidła śliwkowe
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • orzechy włoskie
  • seduszka czekoladowe

Wskazówki

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielic na trzy części i upiec trzy placki.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody.

Przełożenie ciasta:

placek I-powidła śliwkowe-placek II-masa śmietanowa-placek III-masa kajmakowa

Ciasto dowolnie udekorować. Proponuję ozdoby z bitej smietany, orzechy włoskie, perełki i serduszka z czekolady

Nie dodano żadnej recenzji