Mięsne krokiety

Zgłoś nadużycie

Dodał: Otylia-sieczka
Dodano do:  Dania mięsne
Oglądalność strony:  590 odsłony
Czas przygotowania:  25 minuty
Czas gotowania:  35 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 0,5 kg mięsa (karkówka, łopatka)
    cebula
    czosnek
    bułka kajzerka
    jajko
    ser żółty
    boczek 
    Przyprawa w mini kostkach pietruszka Knorr
    przyprawy: delikat do mięs, przyprawa do gyrosa Knorr, pieprz, sól
    bułka tarta
  • sos pieczeniowy Knorr

Wskazówki

Mięso zmielić, bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, zmielić. Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu, na koniec dodać posiekany czosnek. Dodać do mięsa. Dodać jako i przyprawy ( sól, pieprz, majeranek,pietruszkę,  polecam także troszkę przyprawy do gyrosa). Wszystko razem wyrobić. Ser i boczek pokroić w kostkę. Na foli rozkładać porcjami mięso i formować na kształt kotleta schabowego (w prostokąty). Mięso posypać posiekaną natką pietruszki, ser i boczek. Przy pomocy foli mięso zawijać w zgrabne krokiety (robiąc najpierw zakładki na bokach a następnie rolując). Część krokietów zawinąć szczelnie w woreczek foliowy i związać dobrze brzegi. Wrzucić na gotującą wodę i gotować ok 15-20 min. Podawać z sosem-ja użyłam pieczeniowego Knorr. Część krokietów obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Można podać z wiejskimi ziemniaczkami z koperkiem i masełkiem Knorr.

Nie dodano żadnej recenzji