Mattar Paneer

Zgłoś nadużycie

Mattar Paneer
1 of 1 Zdjęcia karolina
Załaduj zdjęcie
Dodał: Karolina
Dodano do:  Dla wegetarian
Oglądalność strony:  4567 odsłony
Czas przygotowania:  60 minuty
Czas gotowania:  40 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: azjatycka

Składniki

  • Indyjski ser Paneer ( przepis w naszej książce kucharskiej)
  • odrobina mąki do posypania
  • 6 łyżek ghee
  • 2 duże cebule
  • 1 łyzeczka rozgniecionego czosnku
  • 1,5 łyzeczki świeżo posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyzeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyzeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyzeczka sproszkowanej papryki
  • Puree z 3 dojrzałych pomidorów lub przecier pomidorowy
  • 300 ml wody
  • 150 świeżego lub mrozonego groszku
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 3 łyżki świeżej kolendry

Wskazówki

Ser pokroic w kostki, obtoczyc je w mace, dwie łyzki ghee rozgrzac na małym ogniu, usmażyc ser, odsączyc i odłożyć na bok.  Reszte tłuszczu wlać do garnka, zwiększyc plomień. podsmażyc cebulę. Dodac czosek i imbir, smażyc jeszcze przez dwie minuty. na koniec do pomidorów dodac kurkumę, kolendrę, pieprz i pieprz kajeński. Zredukowac płomień pod sosem, aż po około 10 minutach, zacznie osadzać sie tłuszcz. Dolac ok 300 ml wody i doprowadzić sos do wrzenia. Całość zmiksować na puree, a nastepnie dodac groszek, sól i ser. Wszystko razem gotowac jeszcze przez 5-10 minut, potem zdjąć z ognia i na chwile odstawić. Na koniec wymieszać z kolendrą i garam masala.

Nie dodano żadnej recenzji