Malfatti ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Zgłoś nadużycie

Malfatti ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
1 of 4 Zdjęcia smakiemsietoczy
Malfatti ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
2 of 4 Zdjęcia smakiemsietoczy
Malfatti ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
3 of 4 Zdjęcia smakiemsietoczy
Malfatti ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
4 of 4 Zdjęcia smakiemsietoczy
Załaduj zdjęcie
Dodał: Smakiemsietoczy
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  871 odsłony
Czas przygotowania:  35 minuty
Czas gotowania:  5 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

    Składniki (na ok. 24 sztuki)
    Na malfatti:
    • 250 g sera ricotta 
    • 250 g szpinaku (1 opakowanie szpinaku baby)
    • 1 jajko
    • 130 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej typ 500)
    • 2 łyżki startego parmezanu + odrobina do posypania
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    Na sos:
    • pomidory w kawałkach Cirio 400 g
    • sól, pieprz i suszone zioła (bazylia, oregano) do smaku
    • 1/4 łyżeczki cukru

Wskazówki

Szpinak umyć i osuszyć.
Rozgrzać garnek lub patelnię o grubym dnie.
Wrzucić szpinak i gotować "na sucho" na średnim ogniu do czasu, aż listki szpinaku "zwiędną" i zmniejszą swoją objętość, ale pozostaną ładnie zielone (zajmie to ok. 5 minut).
Szpinak dokładnie odsączyć z wody: odcisnąć na sitku i pozostawić na nim do ostygnięcia. Można też wyżąć zawinięty w czystą szmatkę. (Każdy sposób jest dobry, byle pozbyć się jak największej ilości wody).
Odsączony i ostygły szpinak posiekać bardzo drobno.
Do miski wrzucić ricottę, starty parmezan szpinak, roztrzepane jajko, przyprawy i mąkę.
Wymieszać wszystko w misce.
 
Masa na malfatti jest już gotowa. Teraz należy uformować kluski. Malfatti oznacza "brzydko zrobione" ze względu na to, że tradycyjnie formuje się je ręcznie - są więc "artystycznie nieforemne". Ja jednak wykorzystuję metodę podpatrzoną u wspomnianej wyżej uczestniczki MasterChefa. Nazywam ją "metodą dwóch łyżek". Za pomocą dwóch łyżek stołowych można uformować ładne podłużne kluski. Należy nałożyć ok. 2/3 łyżki masy i, dociskając, zsunąć (zgarnąć, zdrapać) ją na drugą łyżkę. Całą procedurę powtórzyć kilkakrotnie, aż do uzyskania zbitej kluski o regularnym kształcie. 

Uformowane malfatti odkładać na deskę oprószoną mąką.
Krojone pomidory przelać do małego garnka i podgrzać na średnim ogniu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i odrobiną cukru.
Gotować na średnim ogniu do momentu, aż sos zredukuje się o ok. połowę.
W garnku zagotować wodę z solą.
Wrzucić malfatti i gotować ok. 4 minuty.
Po wyjęciu, przełożyć je na czystą szmatkę/papierowy ręcznik kuchenny lub sitko do odsączenia.
Podawać polane sosem pomidorowym i posypane startym parmezanem.

Smacznego!

Nie dodano żadnej recenzji