Małże w stylu Tarento z regionu Puglia

Zgłoś nadużycie

Małże w stylu Tarento z regionu Puglia
1 of 1 Zdjęcia CIRIO
Załaduj zdjęcie
Dodał: CIRIO
Dodano do:  Ryby, owoce morza
Oglądalność strony:  828 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  15 minuty
Danie: przekąski

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • (dla 4 osób)
  •  
  • 1 kg małży
    2 ząbki czosnku
    100 ml białego wina
    Garść natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Cirio pomidory w kawałkach

Wskazówki

1. Małże dokładnie umyj.
2. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżeczki oliwy, dodaj ząbek czosnku, część posiekanej natki pietruszki. Dodaj małże i wino, poczekaj aż odparuje. Przykryj i gotuj przez 5 min. Usuń małże, które nie otworzyły skorupek. Odcedź, nie wylewaj sosu.
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory w kawałkach Cirio, szczyptę soli i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj małże oraz sos. Delikatnie podgrzej, tak, aby niewielka ilość sosu odparowała.
4. Przed podaniem dopraw jeszcze raz solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.

Nie dodano żadnej recenzji