Kurczak w papryce Pollo ai peperoni z Umbrii

Zgłoś nadużycie

Kurczak w papryce Pollo ai peperoni z Umbrii
1 of 1 Zdjęcia CIRIO
Załaduj zdjęcie
Dodał: CIRIO
Dodano do:  Dania mięsne
Oglądalność strony:  366 odsłony
Czas przygotowania:  20 minuty
Czas gotowania:  45 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

  • (dla 4 osób)
  •  
  • 1 kurczak (waga ok.1,2 kg)
    4 duże papryki: żółta i zielona
    4 ząbki czosnku
    Oliwa z oliwek Extra Vergine do smaku
    1 kieliszek białego wina (wytrawnego)
    Rozmaryn, sól, pieprz, czarne oliwki do dekoracji
    CIRIO Przecier Passata Rustica (500 ml)

Wskazówki

1. Kurczaka umyj, pokrój na porcje, zostawiając skórkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm
2. W głębokiej patelni podgrzej sporą ilość oliwy, dodaj 4 ząbki czosnku. Smaż kurczaka na rozgrzanej oliwie przez ok. 8 min., do uzyskania złocistego koloru.
3. Dodaj kieliszek białego wina, poczekaj, aż odparuje na dużym ogniu. Dodaj paprykę, 500 ml Przecieru Passata Rustica, kilka listków bazylii.
4. Gotuj przez 60 min pod przykryciem na małym ogniu.

Nie dodano żadnej recenzji