Kopytka z sosem serowym

Zgłoś nadużycie

Kopytka z sosem serowym
1 of 1 Zdjęcia agnethia
Załaduj zdjęcie
Dodał: Agnethia
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  3652 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  15 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • ziemniaki 700g
  • mąka 1 szkl.
  • jajko 2szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • ser Ricotta 200 g
  • Sos serowy Knorr

Wskazówki

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, Nastepnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, sól i ser Ricotta. Wszystko wyrabiamy na gładką i dość zwięzłą masę. Z masy formujemu rulony, lekko społaszczamy i wykrawamy kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię wody i od tego czasu czekamy jeszcze 2-3 min. Kopytka odcedzamy. Zeby były smaczniejsze na dużej patelni topimy masło - może nabrać nawet lekko brązowego koloru i orzechowego smaku. Do takiego masełka przerzucamy kopytka i krótko podsmarzamy. Podajemy ciepłe polene sosem serowym KNORR - przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zastepuję wodę mlekiem i dodatkowo dodaję jeszcze przecisnięty przez praskę ząbek czosnku). Całość dekorujemy natką piertuszki.

Nie dodano żadnej recenzji