Kopytka

Zgłoś nadużycie

Dodał: Otylia-sieczka
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  589 odsłony
Czas przygotowania:  25 minuty
Czas gotowania:  5 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Kopytka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kopiaste szklanki mąki (350 g)
  • 2 jajka
  • Sos:
  • 1 szkl. rosołu z kury Knorr
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • Sałatka z kiszonej kapusty:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pieprz i sól

Wskazówki

Kopytka:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do uzyskania puree, dodać mąkę, jajka i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek grubości palca i każdy pokroić ukośnie na kawałki o szerokości ok 4 cm. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić, włożyć kopytka i gotować ok 8 min na wolnym ogniu.

Sos: Masło rozpuścić,tak aby lekko się spieniło, nastepnie dodać mąkę i zasmażyć. Wlać rosół i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok 10 min. od czsu do  czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietanę i koperek. Zdjąć z ognia.

Sałatka: Jabłko i marchew zetrzeć na tarce, polać sokiem z cytryny. Kapustę lekko posiekać, dodać marchew i jabłko. Polać olejem i doprawić. Całość energicznie wymieszać. 

Polecam też kopytka z Knorra polane sosem pieczarkowym Knorr.

Nie dodano żadnej recenzji