Knedle z owocami

Zgłoś nadużycie

Dodał: Nikita
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  483 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  10 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Składniki: 

     500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
     300 g mąki pszennej
     po szczypcie soli i cukru
     2 jajka 

    Nadzienie:

     400 g truskawek

    Dodatki: 
     4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
     2 łyżki brązowego cukru
     4 łyżki masła
     gęsta śmietana 12 % 

Wskazówki


Wykonanie: 

  • Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.
  • Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.
  • Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.

Nie dodano żadnej recenzji