Kluski w sosie

Zgłoś nadużycie

Dodał: Rabiosa
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  561 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  20 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • - 2 kromki białego pieczywa
  • - 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • - sol
  • - 500g maki
  • - 6 jajek
  • - 200ml mleka
  • - 20g masła
  •  
  •  
  •  sos :
  • odrobina tłuszczu
  • - 100-200ml słodkiej śmietany
  • - sol
  • pieprz
  • - opcjonalnie szczypiorek
  • - 4 plastry boczku chudego

Wskazówki

Make, 100ml mleka, jajka, sol i roztopione masło wymieszać. Chleb namoczyć w reszcie mleka , wycisnąć i dodać do ciasta oraz śmietanę wszystko wymieszać na gładkie ciasto.Na patelni usmażyć uprzednio pokrojony w kostkę boczek i zalać śmietaną , chwile zagotować,przyprawić.

Na gotującą i osolona wodę nakładać łyżką kluski.Minute zagotować.

Kluski wyłożyć do miski lub innego ulubionego naczynia i polac sosem boczkowym i posypac szczypiorkiem.

Nie dodano żadnej recenzji