Kluski ptysiowe

Zgłoś nadużycie

Dodał: Pink.muffin
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  804 odsłony
Czas przygotowania:  40 minuty
Czas gotowania:  10 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • 12 dkg masła
  • 25 dkg mąki
  • 6 jajek
  • sól
  • 8 dkg masła do polania

Wskazówki

Zagotuj wodę, dodaj tłuszcz i do wrzątku wysypuj przesianą mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Ciasto trzeba mieszać tak długo, aż będzie szkliste. Wtedy zdejmij je z ognia i wbijaj kolejno po jednym jaju i ucieraj dalej, aż wystygnie.

Jak będzie gotowe, oziębij je.

Z ciasta formuj kluski metalową łyżką i wkładaj je na wrzącą osoloną wodę.

Gotuj ok. 8 min pod przykryciem na słabym ogniu.

Po wyjęciu i osączeniu polej stopionym masłem.

Nie dodano żadnej recenzji