Kluski kładzione marchewkowe

Zgłoś nadużycie

Kluski kładzione marchewkowe
1 of 1 Zdjęcia agnethia
Załaduj zdjęcie
Dodał: Agnethia
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  1546 odsłony
Czas przygotowania:  20 minuty
Czas gotowania:  10 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Wskazówki

Marchewkę i ziemniaka ugotować do miękkości. Natępnie rozdrobnić blenderem. Gdy przestygnie to puree dodać rozmącone jajka, mąkę - jak ciasto będzie za rzadkie to dodać więcej mąki. Doprawić sola i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę. Gdy woda będzie wrzeć łyżką nabierać ciasto i wrzucać to wrzątku. Gotować aż kluski wypłyna na wierzch. Od tego czasu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty. W rondelku rozpuścić masło. Wyjąć kluseczki łyżką cedzakową i polać masłem. Są świetnie jako osobne danie ale też świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs.

Nie dodano żadnej recenzji