Grzyby marynowane

Zgłoś nadużycie

Grzyby marynowane
1 of 1 Zdjęcia bierka
Załaduj zdjęcie
Dodał: Bierka
Dodano do:  Przetwory
Oglądalność strony:  567 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych i umytych grzybów
    200 ml wody
    300 ml octu spirytusowego WSP „Społem” Kielce
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, krążki cebuli

Wskazówki

Jak przyrządzić marynatę? Przez 10-12 minut gotujemy wodę z przyprawami, solą i cukrem, potem wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnijmy o pasteryzowaniu! Półlitrowe słoiki z grzybami należy gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Co ważne, pamiętajmy, aby w dodawaniu octu do zalewy zachować umiar. Dlaczego? Grzyby mocno octowe tracą walory smakowe.

Nie dodano żadnej recenzji