Gniazdka makaronowe

Zgłoś nadużycie

Dodał: Otylia-sieczka
Dodano do:  Dania mięsne
Oglądalność strony:  416 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  45 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 1 op. makaronu "gniazdka"
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 żąbek czosnku
  • przyprawy
  • Sos:
  • 1 kostka rosołku z kury Knorr
  • 0,5-1 l wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyzki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki fixu Knorr Spaghetti Napoli
  • Dodatkowo:
  • ser żółty

Wskazówki

Do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować kulki.

W naczyniu żaroodpornym poukadać gniazdka makaronowe, nastepnie na gniazdka ułozyć kulki mięsne lekko dociskając.

Bulion rozrobić w gorącej wodzie, przestudzić, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym plynem zalać gniazdka, tak aby były zakryte. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w 180 C przez ok 45 min. Pod koniec odkryc folję aby ser się zrumienił.

Nie dodano żadnej recenzji