Pyszny dżem truskawkowy

Zgłoś nadużycie

Dodał: Bierka
Dodano do:  Przetwory
Oglądalność strony:  442 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 1 kg truskawek o mocnym kolorze
  • 1 kg cukru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego.

Wskazówki

Przygotować słoiki i zakrętki na ok. 1,5 l dżemu (wyparzyć). Truskawki zasypać cukrem na 2 godz, zagotować, dodać kwasek cytrynowy, gotować na malutkim ogniu mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wylać łyżeczkę na talerzyk ochłodzony w lodówce dla sprawdzenia konsystencji. W razie potrzeby pogotować jeszcze 10 - 15 min. Gorący wlewać do słoików, natychmiast szczelnie zakręcać i odwracać do góry dnem. Słoiki okryć grubo kocem i pozostawić do następnego

Nie dodano żadnej recenzji