Truskawkowy dżem

Zgłoś nadużycie

Dodał: Hera
Dodano do:  Przetwory
Oglądalność strony:  494 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 1 kg truskawek (najlepsze są niezbyt duże
  • ale ciemne)
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny.

Wskazówki

Truskawki w rondlu zasypać równomiernie cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż mocno puszczą sok (1,5 - 2 godz). Zagotować, gotować ok 5 min. Zdjąć z ognia, dodać miód, 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować na najmniejszym ogniu bez pokrywki, często mieszając. W tym czasie przygotować słoiki i zakrętki (umyć, wyparzyć) po 0,5 godz gotowania zaczerpnąć łyżeczkę i wylać na dobrze ochłodzony spodeczek. Jeżeli konsystencja nam odpowiada, szybko rozlać dżem do słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i opatulić kocykiem, lub czymś podobnym, aby wolno stygły. Nazajutrz są dobrze zassane i z małą szansą na spleśnienie. W razie zbyt rzadkiej konsystencji pogotować jeszcze trochę i jeszcze raz wylać próbkę na mocno zimny spodeczek. PAMIĘTAJCIE! Dżem na gorąco może być bardzo rzadki, a na zimno bardzo gęsty. Dlatego "próba spodeczkowa" jest bezwzględnie konie

Nie dodano żadnej recenzji