Ciasteczka dietetyczne

Zgłoś nadużycie

Ciasteczka dietetyczne
1 of 1 Zdjęcia hera
Załaduj zdjęcie
Dodał: Hera
Dodano do:  Ciasta i ciasteczka
Oglądalność strony:  887 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: wypieki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
    1/3 szklanki pestek z dyni
    1/2 szklanki otrębów owsianych
    1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
    1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki rodzynek
    10 łyżeczek mąki kukurydzianej
    3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
    2-3 łyżki miodu
    ½  łyżeczki sody
    ½ łyżeczki proszku po pieczenia
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki jogurtu
    1 jajko

Wskazówki

Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie. (Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.

Nie dodano żadnej recenzji