Chutney z mango

Zgłoś nadużycie

Chutney z mango
1 of 1 Zdjęcia karolina
Załaduj zdjęcie
Dodał: Karolina
Dodano do:  Sosy i dipy
Oglądalność strony:  1240 odsłony
Czas przygotowania:  60 minuty
Czas gotowania:  30 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: azjatycka

Składniki

  • 2 mango nie calkiem dojrzałe (ok. 800 g)
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyzeczka mielonego kminku
  • 1 łyzeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyzki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wskazówki

Mango obrać, wyrzucic pestkę, a miąższ zetrzeć na grubej tarce. Całość wymieszać z solą i odstawic na poł godziny. Potem dodać reszte składników i wszystko zagotować w garnku na średnim ogniu, ciagle mieszając. Nastepnie zmniejszyc płomień i pomału gotować, az po około 20 minutach miąższ zacznie robic sie szklisty, a sos sie zagęści. Podawać natychmiast albo wlać do słoików i mocno zakręcić. przechowywac w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nie dodano żadnej recenzji