Calzone -Włoski pieróg

Zgłoś nadużycie

Calzone -Włoski pieróg
1 of 1 Zdjęcia luna341
Załaduj zdjęcie
Dodał: Luna341
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  603 odsłony
Czas przygotowania:  1 minuty
Czas gotowania:  25 minuty
Danie: dania główne

Pozostałe informacje

Kuchnia: włoska

Składniki

  • ciasto
  • 450 grmaki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyzeczka sychych drożdzy
  • szklanka ciepłego mleka
  • kasza manna do podsypania
  • Naszienie:
  • 1 papryka
  • 1 wędzona piers z kurczaka lub podsmażona na rumiano
  • 2 pokrojone drobno cebule
  • 1 zabki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyzeczka oregano
  • puszka pomidorów w kawałkach Cirio
  • ok 250 gr parmezanu
  • jajko do posmarowania
  • sól i pieprz do smaku
  •  

Wskazówki

Z podanych skladnikó zagniatam ciasto jak na pizzę.Odstawiam na 1,5 godziny do wyrosnięcia.Wyrosniete ciasto dzielę na cztery częśći.Podsypuje kasza i rozpłaszczam na placek o średnicy ok 20 cm.Na  połowe placka nakładam nadzienie pozostawiając ok 1 cm wolnego od brzegu.Posypuje parmezanem,i przykrywam drugim brzegiem formując pieroga.Smaruje roztrzepanym jajkiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do200 C na ok 25 minut

Nie dodano żadnej recenzji