Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie

Zgłoś nadużycie

Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie
1 of 1 Zdjęcia hera
Załaduj zdjęcie
Dodał: Hera
Dodano do:  Ciasta i ciasteczka
Oglądalność strony:  1089 odsłony
Czas przygotowania:  0 minuty
Czas gotowania:  0 minuty
Danie: wypieki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Ciasteczkowy spód:
    300 g herbatników korzennych z cynamonem, goździkami i imbirem
    50 g masła
  • Warstwa makowa:
    600 g masy makowej z bakaliami
    8 suszonych śliwek
  • Warstwa sernikowa:
    100 g cukru pudru Cukier Królewski
    560 g twarogu sernikowego
    110 ml śmietanki kremówki 36%
    50 g powideł śliwkowych
    3 jajka
    15 g (1 ½ łyżki) mąki ziemniaczanej
    12 suszonych śliwek do dekoracji

Wskazówki

Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a korzenne ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na 30 min, do lodówki.

Schłodzony spód smarujemy równą warstwą masy makowej. Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu maku.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka.

Twaróg krótko miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po każdym miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.

Warstwę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika i nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 min. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 60 min. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przed podaniem ostrożnie uwalniamy go z formy przeciągając wzdłuż obręczy ostrym nożem. Dekorujemy suszonymi śliwkami.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z Prettybaked.pl

Nie dodano żadnej recenzji