Łazanki

Zgłoś nadużycie

Dodał: Pink.muffin
Dodano do:  Pierogi, kluski
Oglądalność strony:  353 odsłony
Czas przygotowania:  50 minuty
Czas gotowania:  5 minuty
Danie: dodatki

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • 2 łyżki przegotowanego ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2-3 duże jaja

Wskazówki

Przesiej mąkę do miski i ubij jaja z mlekiem. Wlej je do mąki i zagnieć ciasto (nie sól!).

Ciasto wyrabiaj ok. 5 min, aż będzie gładkie, lśniące, odstaw pod przykryciem na 30 min.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj bardzo cienko ciasto.

Pokrój w szeroki paski, przesusz, a następnie pokrój w kwadraciki.

Gotuj w osolonej wodzie przez 5 min. Wyjmij i osącz.

Nie dodano żadnej recenzji