Pijak

Zgłoś nadużycie

Pijak
1 of 1 Zdjęcia ewa9317
Załaduj zdjęcie
Dodał: Ewa9317
Dodano do:  Ciasta i ciasteczka
Oglądalność strony:  633 odsłony
Czas przygotowania:  30 minuty
Czas gotowania:  20 minuty
Danie: desery

Pozostałe informacje

Kuchnia: polska

Składniki

  • Ciasto
    • 7 białek
    • 1.5 szklanki wiórek kokosowych
    • 1 szklanka maku
    • 3/4 szklanki cukru 
  •  
  • Masa
    • mleko
    • masło
      ( zależy ile jest potrzebne do sporządzenia danego kremu -
      zazwyczaj 500 ml mleka i kostka masła )
    • 30 dag biszkoptów
    • alkohol do nasączenia biszkoptów
    • 2 polewy orzechowe 
  •  

Wskazówki

Ciasto Ubić białka na sztywno następnie dodać cukier i nadal ubijać.  Dodać mak oraz wiórki kokosowe i nad mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylać na blachę Piec około 20-23 minuty w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni C
Ciasto odstawić w zimne miejsce aby ostygło.

Masa

  1. Przyżądzić krem Karaptkowy ( według przepisu na opakowaniu ).
  2. Po ostudzeniu ciasta, nakładamy masę.  
  3. Po wyrównaniu układamy nasączone  alkoholem biszkopty. ( Nasączony alkohol " wyparuje", licz się z tym, że ciasto im dłużej leży tym alkohol mniej czuć )
  4. Następnie poukładane biszkopty oblewamy czekoladą ( propnuje z orzechami ) .

Biszkopty lepiej mocno nasączyć, ale nie tak mocno, że będą nam się w rękach rozpadać :)

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. prezentuje się jak na zdjęciu, na ciasteczkach bardzo ładnie wygląda dwukolorowa krateczka i polewa najlepsza z orzechami, ja nie miałam więc polałam zwykłą.

 Gorąco polecam na każdą okazję.

Nie dodano żadnej recenzji